W związku z tym iż całkiem niedługo nasza 2-os. rodzinka zmieni się w 3-os :-) przymierzamy się z mężem do zakupy używanej skody octavii II.
Jako, że jesteśmy kompletnymi laikami w tej dziedzinie a ja dysponuje teraz wolnym czasem udało mi się znaleźć to forum i w tym miejscu bardzo proszę Was o pomoc/poradę w kwestii zaskupu tego autka :-)
Na samochód chcemy przeznaczyć do 35 tyś. Szukamy rocznika 2006-2007. (bo 2008 to chyba się w tej cenie nie uda :-((
Myślę, że Rocznie będziemy tym samochodem robić około 16-24 tyś km
Na codzień jazda do pracy (10-15km w jedną stronę), na zakupy, do znajomych czyli jazda głownie miejska. W weekendy wycieczki za miasto + 1-2x w miesiącu trasa 250km (w jedną stronę) o i oczywiście jakiś wyjazd wakacyjny np nad morze.
Zależy nam na tym aby autko było jak najmniej awaryjne i ekonomiczne. Czy przy takim planowanym rocznym przebiegu 1.9 tdi to dobry wybór czy może lepiej 1.6 benzyna?
Na samochód chcemy przeznaczyć do 35 tyś. Szukamy rocznika 2006-2007.
Trochę mało No może 2006 r. w przyzwoitym stanie uda wam się wyszukać, z tym że bedzie baaaaaardzo ciężko, ale na 2007 r. zadbany i bezwypadkowy 35 tys zł to zbyt mało.
Zasada jest prosta - chesz kupić dobre i zadbane oraz bezwypadkowe auto ?? To MUSISZ za nie DOBRZE zapłacić !!! Nikt ci prezentu nie zrobi i nie sprzeda auta za połowę jego wartości.
Dobrze wam radzę, odpuścicie sobie wszystkie okazje cenowe od handlarzy, bo to sa trupy podszykowane do sprzedaży !!! Skupcie się na autach z polskiego salonu, od pierwszego własciciela, z udokumentowaną histrorią. Za takie auto z lat 2005/06 r. zapłacicie ok. 34-38 tys zł. Jesli ktoś wam oferuje sprowadzoną Octavie II z 2006 r. za 30-32 tys zł w super stanie z przebiegiem 120 tys zł to .... odpuścicie bo cudów nie ma i to MUSI byc trup !!
Zamieszczone przez SkalkaS
Czy przy takim planowanym rocznym przebiegu 1.9 tdi to dobry wybór czy może lepiej 1.6 benzyna?
Zadecydowanie jak na diesla będziecie robić zbyt male przebiegi, więc nie ma sensu inwestowac w ten rozdzaj silnika. Przy takich przebiegach lepiej kupić zadbaną 1.6 MPI lub 2.0 FSI. Pozatym diesle kupują ludzie którzy dużo jeżdżą, a juz na 100% tak jest na zachodzie Europy gdzie auta z silnikami diesla robią przebiegi roczne na poziomie 40-50 tys km. Więc nie istnieje mozliwośc kupienia diesla z 2006r. z przebiegiem 120 tys km za 35 tys zł Przemnóż sobie 5 lat x 40 tys km i wyjdzie ci realny przebieg sprowadzonej z zachodu O II z 2006 r. z 1.9 TDI pod maską
Dlatego, jak pisałem na początku, 35 tys zł to trochę mało na zadbana bezwypadkową i z rozsądnym przebiegiem O II z 2006r. Owszem można kupić za to Octavię II z tego roku ale albo bedize ona miała przebieg 200 lub ponad 200 tys km albo będzie powypadkowa, albo po prostu zniszczona.
SkalkaS, przy odrobinie szczęścia i regularnym przeglądaniu forum OCP prawdopodobnie uda Ci się znaleźć w forumowej giełdzie 5-6 letnią Octavię z przyzwoitym przebiegiem, technicznie zadbaną i fajnie utrzymaną... Nie tak dawno temu jeden z forumowych kolegów uwielbiający "kardetajling" sprzedał naprawdę zajebi.tą (sorry za to młodzieżowe określenie) Octavię kombi 2.0TDI Elegance za kwotę będącą w Twoim kręgu zainteresowania... Że nie wspomnę o innym, który w zimie sprzedał czarnego pomodzonego hatchbacka 1.9TDI za równie dobrą cenę... A i ja baaaaarzo chciałlem kupić 5-letnią O2 od forumowicza za mniej niż 30kzł (niestety, odległosć była zbyt dużym problemem)...
Nie wierz w to, że MUSISZ zapłacić więcej niż przeciętnie za dobry wóz. Jak się postarasz, kupisz świetną 5-6 letnią O2 za mniej, niż wynosi Twój budżet...
SkalkaS,
tam u Was potrafi zdrowo śnieg popadać rozważ zatem również samochody z napędem na 4-ry koła, przykładowo Audi A4 Avant. Zajrzyj też do skody do środka po czym zajrzyj do Audi, myślę że szybko ulegniesz magii jednego z tych wnętrz oraz wyposażenia jeszcze zanim odbędziesz jazdę próbną.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sprzedam multikabel VAG 10.6.4/11.2/11.3 Millenium/11.6 Millenium, VAG 12.12. Wszelkie informacje na e-mail. Cena z wysyłką 170PLN. MPPS v12 cena z wysyłką 130PLN
jeżeli logo skody tak ubrałęś w słowa to jako ciekawostkę (nie wiem czy było o tym) dopiszę iż jeden z szefów sprzedaży tej skody od wagonów i lokomotyw przedstawił historię loga jako odzwierciedlenie zamiłowania szefa (czy założyciela) do kultury indiańskiej, ile w tym prawdy to nie wiem ale postać autentyczna tę wersję przedstawiła
natomiast jeżeli chodzi o roczniki to skoda nad wyraz się ceni na rynku wtórnym co mnie jako użytkownika cieszy zwłaszcza jak widzę ceny wywoławcze modeli bliskich mojemu, natomiast kupując samochód zupełnie od początku proponuję uważnie zweryfikować oferty również innego wartego uwagi (a już zwłaszcza w tych warunkach) pojazdu. Avant jako rodzinny samochód jak i taki na dojazdy do pracy świetnie się sprawdza, quattro to już magia a skoda na rynku wtórnym to trudne zagadnienie, gdyż to typowy firmowy samochód.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sprzedam multikabel VAG 10.6.4/11.2/11.3 Millenium/11.6 Millenium, VAG 12.12. Wszelkie informacje na e-mail. Cena z wysyłką 170PLN. MPPS v12 cena z wysyłką 130PLN
Dobrze wam radzę, odpuścicie sobie wszystkie okazje cenowe od handlarzy, bo to sa trupy podszykowane do sprzedaży !!! Skupcie się na autach z polskiego salonu, od pierwszego własciciela, z udokumentowaną histrorią. Za takie auto z lat 2005/06 r. zapłacicie ok. 34-38 tys zł. Jesli ktoś wam oferuje sprowadzoną Octavie II z 2006 r. za 30-32 tys zł w super stanie z przebiegiem 120 tys zł to .... odpuścicie bo cudów nie ma i to MUSI byc trup !!
Oj tam oj tam, od razu trup . Spójrz na Allegro, otomoto i te inne. Same prawie diesle, igiełki, niskie przebiegi, używane przez niepalące niemieckie zakonnice. Samochód z taką przeszłością nie może być trupem, bo tak pięknie przezentuje się na zdjęciach :szeroki_usmiech
[
natomiast jeżeli chodzi o roczniki to skoda nad wyraz się ceni na rynku wtórnym co mnie jako użytkownika cieszy zwłaszcza jak widzę ceny wywoławcze modeli bliskich mojemu, natomiast kupując samochód zupełnie od początku proponuję uważnie zweryfikować oferty również innego wartego uwagi (a już zwłaszcza w tych warunkach) pojazdu.
I tu masz zdecydowaną rację: ja rok temu przeznaczyłem 30.000zł na zakup Octavii 2 1.6i... Po dość długich bezowocnych poszukiwaniach sensowenej oferty postanowiłem kupić równoroczną Toyotę Avensis T25 za... niższą kwotę I w sumie wiem, że zrobiłem dobry "dil"... Może więc (w pewnych warunkach) zamiast przepłacać za Octavię kupić równie dobre (lub nawet lepsze) auto innej marki?
W proponowanej wyżej kwocie Scouta się na pewno nie kupi (piszę o poważnych ofertach ), a za 38 tysi bałbym się chyba kupować Audi A4 z napędem na cztery łapy. Wiem, że Audi się nie psuje i jest super-luksaśne w porównaniu do Skody, niemniej jednak bym się zastanowił. Tym bardziej, że jak patrzę właśnie na oferty sprzedaży to część tych Audi jest niewiele droższa od zadbanych Skód, ale z ofert nieco bardziej poważniejszych
normalnego samochodu w normalnej cenie nie da się kupić w kilka chwil. Na przestrzeni ostatnich miesięcy zakupiłem samochód kończąc tym samym plan przegrupowania floty a przeglądając oferty dostrzegłem kilka reguł:
1) fajne foty -> wysoka cena (dobry spec od marketingu), sprawności faktycznej pojazdu nie sprawdzałem
2) skomplikowana sytuacja samochodu lub właściciela -> bardzo dobra cena i bardzo dobry pojazd
3) średnie foty -> dobra cena i dobry pojazd oraz właściciel chętny do negocjacji zmuszony faktem, iż rynek jest zarzucony samochodami używanymi
stąd kierując się rozsądkiem i szerokim spojrzeniem można dać sobie całkiem dobrze radę zwłaszcza w dobie kryzysu
Może przejrzyj dział kupię/sprzedam tu na forum. Może coś wpadnie Wam w oko. Sam kiedyś chciałem kupić od naszego forumowego kolegi super utrzymaną O 2 , ale plany pokrzyżowała mi konieczność zakupu drugiego autka dla żony.
Re: Zakup używanej Octavi II - proszę pomóżcie :-)
Zamieszczone przez SkalkaS
Witam
Jako, że jesteśmy kompletnymi laikami w tej dziedzinie ....
Z punktu widzenia laika, dużo bezpieczniejszym zakupem wydaje się zakup od komisu, dealera lub osoby prowadzącej taką działalność gospodarczą, niż od osoby prywatnej.
W pierwszym przypadku chroni Cię bowiem ustawa konsumencka, to znaczy, że jeśli pojazd ma ukryte wady, których Ty w momencie zakupu nie widzisz, a które po jakimś czasie się ujawnią i będziesz je w stanie udowodnić, to możesz domagać się obniżenia ceny lub zwrotu pieniędzy.
Jeżeli zatem sprzedający mówi Ci, że np. pojazd jest bezwypadkowy, ma przebieg 150 tyś. km, miał wymieniany rozrząd itp., to zażądaj, aby umieścił to na fakturze/umowie.
życzę udanych zakupów
Mało kto myśli tak o Tobie,
jak Ty myślisz sam o sobie.
A co sądzicie o kupnie Octavii w Czechach? Przeglądając otomoto widać sporo ogłoszeń stamtąd. Podejrzewam, że można tam kupić samochód nieco taniej z racji, że produkcja w Czechach no i dużo samochodów tam jeździ. Macie jakieś doświadczenia z kupowaniem samochodu w Czechach?
Nie sądzę by z Czech opłacało się ściągać auto. Do ceny trza doliczyć akcyzę różnicę Vatu opłaty za tłumaczenia itp.
Szkoda zachodu , jak radzą przedmówcy poszukaj coś na forumowej giełdzie.
na Twoim miejscu szukalbym przede wszystkim u nas... warto czasem przejrzec tez komisy salonow Skody, choc tez sie mozna naciac na mine.
Ja juz opisywalem moje boje poltora roku temu z poszukiwaniem uzywanego auta..... i nie wspominam tego milo - ogolnie byl to koszmar - ocean oszustow i ich rupieci zalewajacy pojedyncze wysepki uczciwych sprzedawcow... Tak to jest jak w sumie zadnych kar za te przekrety sie nie wymierza w panstwie polskim.... w kazdym razie powodzenia :-) ps.jedna rada - jak cokolwiek jest niejasnego z autem czy wlasciciel kreci to od razu bym sobie dawal spokoj - wszystko ma byc jasne i bez matactw.
Mam dokładnie taką samą sytuację. Autorom wątku radzę zastanowić się czy mając budżet 35 000 zł warto bawić się w niezwykle trudne poszukiwania zadbanego auta, czy nie lepiej dołożyć 10-15 000 zł i kupić samochód w salonie. Oczywiście należy przemyśleć wszystkie "za" i "przeciw". Nie mniej jednak nowe auto jest o 99% pewniejsze niż używane.
Komentarz